12. Waar komt die baby vandaan?!

Ze hadden ons allemaal gewaarschuwd voor gebroken nachten, dus daar waren we op voorbereid. Maar ons dametje sliep de eerste nacht al door van middernacht tot half 6, netjes dus! Ze dronk wel heel traag haar flesjes leeg, daar had ze steeds een dik uur voor nodig, maar voor de rest was het echt een droombaby!

Wat wel jammer was is dat Bert gewoon moest gaan werken, eigenlijk echt niet normaal, maar hij had nergens recht op.

Na een week kreeg ik ineens telefoon van Kind en Gezin. De vrouw snapte er helemaal niks van dat er ineens melding was binnengekomen dat er bij ons een baby’tje woonde en dat ze mij niet gezien had in het ziekenhuis, hoe kon ze dat over het hoofd zien?!

Ik legde haar de situatie uit en toen vroeg ze: “Lukt dat allemaal? Dat is allemaal nieuw, ik ga vandaag nog langskomen!” Ze mocht zeker langskomen want ik was benieuwd hoeveel Lotte was bijgekomen en of alles goed ging, maar verder liep alles perfect, ik kon echt rustig moederen om haar. Omi kwam bijna dagelijks door de sneeuw gefietst om haar kleinkind even te kunnen zien. Ze was er ook toen de verpleegster van Kind en Gezin langs kwam.

Lotte deed het goed en ook ik kreeg complimenten. Ondanks dat ze niet uit mijn buik kwam, werd ik gelukkig toch gezegend met een prima moederinstinct, zei ze 😉

Ik ging dagelijks wandelen met de kinderwagen. En ook in de buurt kreeg ik vragen of tenminste rare blikken toegeworpen. Ze snapten niet waar ineens dat baby’tje vandaan kwam! Enthousiast vertelde ik dan over de weg die we waren ingeslagen. Jammer genoeg waren er ook mensen die heel vrolijk door de winkel riepen: “Oh daar is ze eindelijk, ik vroeg me al af wanneer je moest bevallen!” Thanks bitches… Waarop ik antwoordde: “Dat was van de friet met mayonaise, niet van een baby.” Daarop volgde dan een ongemakkelijke stilte hehe.

De plaatsing van Lotte in ons gezinnetjes is wel ‘anders’ gelopen dan gewoonlijk. Normaal ontmoet je eerst de ouders, maar die hadden we tot nu toe nog altijd niet gezien. Na 2 weken stond er dan toch een afspraak gepland bij de consulent van de jeugdrechter om kennis te maken. Vol zenuwen reden we naar Hasselt, weer bang voor hun reactie… Maar ze waren er niet. De consulent bedankte ons voor het feit dat we haar zo snel hadden kunnen opvangen en we spraken af dat we probeerden een afspraak te maken bij de ouders thuis. Wat leek me dat moeilijk, voor beide partijen.

Een tijd later was het zover: we parkeerden de auto voor hun appartement en praatten onszelf nog wat goede moed in. We hadden ons voorgenomen om ons in hun plaats te stellen, misschien dat dat helpt. Toen ik ze zag had ik toch wel heel veel medelijden, 2 hoopjes ellende vol van verdriet.

Ik heb ze dan gevraagd om foto’s van hen mee te geven zodat we die bij Lotte op haar kamertje konden zetten. Al was het maar om hen het gevoel te geven dat ze altijd een plaats in haar leven zouden hebben. En dat hielp. Ze beseften ook dat als Lotte niet naar ons zou komen, ze wel naar een ander gezin moest, dat ze sowieso niet bij hen kon blijven. Ze zouden haar maandelijks zien op een neutrale plaats.

 

Ondertussen hebben we met hen al veel goede maar ook slechte dingen meegemaakt. Het heeft geen zin om het proberen te begrijpen, dat lukt toch niet. Het is niet altijd een kwestie van niet willen, sommige mensen kunnen nu eenmaal niet en dat hebben we maar te accepteren. Het is onze taak om Lotte een goede thuis te geven, niet om te oordelen over hoe en waarom.

2 gedachten over “12. Waar komt die baby vandaan?!”

  1. ook dit zeer herkenbaar. Vaak is het inderdaad geen kwestie van niet willen maar gewoon niet kunnen. En dat niet kunnen is soms zelfs iets waar ze niet echt iets kunnen aandoen, en kan lijden tot veel verdriet. Zien we hier ook, nog steeds na al die jaren…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: