24. Bij de jeugdrechter.

En daar sta je dan op de gang te wachten met zijn allen. Ondertussen waren ook de ouders van Lotte daar aangekomen en al snel maakte de gespannen sfeer plaats voor een gemoedelijke sfeer. Er werd wat over koetjes en kalfjes gepraat en er kon al eens een grapje van af.

Maar dan komt er plots een vrouw op ons afgelopen. Ze legt uit dat ze de advocaat van Lotte was. “Huh? Is dat nodig dan?” vraag ik mij af. Niet lang daarna worden we binnengeroepen. Toch best wel spannend hoor, zo’n bezoekje aan de jeugdrechter… Hoewel we juist nog rustig aan het babbelen waren op de gang, sloeg de sfeer eenmaal binnen terug om. Tot onze verbazing vertelden de ouders heel emotioneel dat ze nog een kans wilden… Een hele andere papa en mama dan die ik daarjuist op de gang zag!

De pleegzorgbegeleidster vertelde kort hoe de situatie nu was en ook aan ons werd gevraagd hoe het met Lotte ging. De rechter legde de ouders heel rustig uit dat ze voor de beste weg voor Lotte moest kiezen en dat hoewel ze het misschien goed bedoelden, de ouders niet in staat waren om Lotte te geven wat ze nodig had. De advocaat heeft exact 1 zinnetje gezegd: “Ik vraag een bevestiging van de maatregel.”

Tien minuten later stonden we weer op de gang. De ouders zeiden dat ze blij waren dat hun dochter gelukkig was. Ik denk dat ze goed beseften dat ze geen kans zouden krijgen en eigenlijk kan je het ze ook niet kwalijk nemen dat ze het geprobeerd hebben bij de jeugdrechter 😉 We zouden binnen 2 weken een vonnis krijgen, maar ze hadden ons binnen eigenlijk al laten weten dat alles zou blijven gaan zoals het ging.

Al bij al viel het dus allemaal reuze mee, maar Bert en ik vonden het toch wel indrukwekkend. Dan te bedenken dat als ze 12 jaar is, ze dan zelf ook opgeroepen wordt. Zal een hele belevenis zijn voor zo’n kind. Al denk ik dat ze praatjes genoeg zal hebben daarbinnen 😉

Ondertussen zijn we al een aantal keren naar zo’n zitting moeten gaan en het enige dat we er nu nog vervelend aan vinden is het wachten totdat we binnen mogen, voor de rest heb ik echt altijd het idee gehad dat alle partijen eerlijk behandeld werden en dat ze de moeite hebben gedaan om het dossier goed in te lezen.

Als de kindjes soms vragen waarom de dingen op bepaalde manieren lopen, antwoord ik hen altijd: “Omdat mevrouw de rechter het gezegd heeft.” Soms wel gemakkelijk hoor, want zo hoeven Bert en ik of de ouders niet voor boeman te spelen 😉

2 gedachten over “24. Bij de jeugdrechter.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: