77. Een (h)echte uitdaging, geschreven door Inge Vandeweege: een echte aanrader!

hechte uitdagingInge is een pleegmoeder die samen met haar man al meerdere vormen van pleegzorg heeft gedaan, van crisisopvang tot langdurend. In haar boek schrijft ze over de problemen die er als pleegouder op je pad kunnen komen en vooral: hoe je daarmee om kan gaan. Eén ding is duidelijk: de manier van communiceren met je pleegkind speelt hierbij een belangrijke rol.

Het was voor mij fijn om te lezen dat we niet alleen zijn. De problemen die Robbe heeft door een onveilige hechting en andere trauma’s komen heel veel voor bij pleegkinderen. Hoe vaak ik niet heb zitten rondstruinen op het internet over hechtingsstoornis… Ik stuitte vooral op wat het was, waar het vandaan kwam en wat de uitzichtloze situaties kunnen zijn in de toekomst. Nooit vond ik een duidelijk uitgelegde aanpak. Tot dit boek…

Inge weet met heel concrete voorbeelden vanuit haar eigen ervaringen heel duidelijk uit te leggen op welke manier je je pleegkind kan aanspreken. Vooral het puntje ‘erkennen van zijn gevoel’ was een goede tip hier. Ik heb het bij Robbe al geprobeerd tijdens zijn moeilijke momenten en ik lijk zowaar tot hem door te dringen 😉 Het is niet eens ingewikkeld of moeilijk maar vooral iets waarbij je gewoon even moet stilstaan. (Voor mijzelf vooral een knop omzetten om anders op hem te reageren.)

Natuurlijk zijn het niet alleen pleegkinderen die met deze problemen worstelen, dus ik denk dat het voor veel ouders een hulpmiddel zou kunnen zijn. Het boek zorgt er ook voor dat een buitenstaander het kind beter leert begrijpen, door de uitleg waar bepaald gedrag vandaan komt. Laat het dus gerust rond gaan in de familie- en vriendenkring. Ik hoop echt dat als er nog eens moeilijke situaties voorkomen op school, dat zijn juffen dan ook bereid zijn om dit boek te lezen.

Inge, dankjewel om me met jouw verhaal en aanpak wat handvaten te geven voor de opvoeding van Robbe. Het was echt de moeite om te lezen!

Koop het boek hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: