90. Pleegzorg, raad ik dat nu aan of niet?

“Oh pleegzorg, ja dat hebben wij ook al vaak overwogen.” Ik hoor het regelmatig in mijn omgeving. Op zich heel goed want dat betekent dat het toch wel leeft onder de mensen. Ik merk ook dat ze steeds meer bekend zijn met pleegzorg. Maar toch heb ik het idee dat het bij ‘overwegen’ blijft. Dat is jammer, want hoewel ons avontuur met onze 2 pleegkinderen niet altijd over rozen gaat, raad ik het echt wel aan!

Het is belangrijk dat je goed voorbereid begint aan deze weg. Het is niet zomaar een goede daad willen doen en een kindje in huis halen. Niet alleen vertroetelen met liefde en alles komt goed. Maar daarvoor dient de selectieprocedure, waain veel duidelijk wordt. Die procedure begint bij een vrijblijvende informatieavond. Daar kan je vooral luisteren naar wat de verschillende soorten pleegzorg zijn, wat de volgende stappen binnen de selectieprocedure zijn en er komt meestal ook een pleegouder vertellen over zijn/haar ervaringen. Daarna kies je of je de vragenlijst mee naar huis pakt of niet.

In een latere fase leer je samen met andere kandidaat-pleegouders wat je te wachten kan staan als je een pleegkind in jullie gezin verwelkomt. Soms zijn dit mooie verhalen, maar soms ook minder mooie. Het kind draagt hoe dan ook een rugzakje met zich mee en natuurlijk krijg je ook te maken met zijn ouders, daar moet je je ook voor kunnen openstellen. Wij maakten zelf al mee dat je perfect het ouderschap kan delen zonder dat het kind het gevoel heeft te moeten kiezen. Dit moet uiteraard van 2 kanten komen en je hebt de daden van hun ouders nu eenmaal niet in de hand. Dat zijn onzekerheden waar je mee om moet kunnen gaan.

Daarnaast heb je ook te maken met instanties zoals de dienst van pleegzorg en hun begeleiders, jeugdconsulenten en jeugdrechters. Je moet als pleegouder zaken in samenspraak met hen beslissen of soms zelfs beslissingen uit handen geven, ook dat hoort bij pleegzorg. Tegelijkertijd zijn zij het ook die je kan inschakelen als je hulp nodig hebt bij problemen met het pleegkind of hun ouders, je staat er niet alleen voor.

Als ik voor onszelf spreek, moet ik zeggen dat de mooie momenten nog steeds opwegen tegen de moeilijke momenten. Het gevoel dat je je pleegkind meer kansen geeft om goed te onwikkelen door het een plekje in jouw nestje te geven, dat doet deugd kan ik je zeggen! Hoewel men ons had gewaarschuwd om niet teveel terug te verwachten, krijgen wij heel veel liefde van die 2 deugnieten en zou ik het niet anders gewild hebben.

“Maar we hebben al zo’n druk en hectisch leven.” Te druk is te druk en als je denkt dat het er niet bij past binnen jullie gezinsleven dan moet je er niet aan beginnen. Maar wist je dat er pleegkinderen op zoek zijn naar een gezin voor de weekenden? Of zelfs 1 of 2 weekenden in de maand? Een plekje om even ‘thuis’ te komen en leuke dingen te doen. Ook dat is perfect mogelijk. Je geeft sowieso zelf je grenzen aan.

Ga eens luisteren op zo’n informatieavond. Je bent niets verplicht, er wordt niets van je gevraagd. Je kan alles rustig aanhoren, eventueel vragen stellen en daarna alles laten bezinken. Dan weet je al deels waar pleegzorg voor staat en blijft het hopelijk niet bij ‘overwegen’. Neem eens een kijkje op pleegzorg vlaanderen voor meer informatie.

5 gedachten over “90. Pleegzorg, raad ik dat nu aan of niet?”

 1. Zou ik ook mogen vragen of pleegzorg een goede optie is als je alleenstaand bent? Door een groot wonder heb ik nu een (biologische) dochter. Maar ik twijfel of ik voor een tweede kindje weer de mmm in wil stappen. Pleegzorg was altijd plan b mocht zwanger raken niet lukken. Het heeft altijd mijn interesse gewerkt. Vroeger ook stage gelopen in de jeugdzorg. Dus wel beetje bekend met wat er in huis kan komen. Ik werk maar 24 uur in de week, dus ben veel thuis.

  Like

   1. Ik ben alleenstaande en heb een aantal maanden geleden heel de procedure afgerond. Ben nu wachtende tot ik een pleegkindje in mijn gezinnetje mag opvangen. Het is als alleenstaande dus zeker mogelijk !

    Like

  1. Ik ben alleenstaande mama met een eigen dochter en een pleegdochter. Er zijn eigen uitdagingen aan zo’n verhaal, maar het is zeker niet onmogelijk, en vooral de moeite waard, voor dat pleegkindje, jezelf én je eigen dochter!!

   Like

   1. Ik ben ook alleenstaande en sinds vorige week woont hier een tweede pleegdochtertje. Het eerste woont hier al 3,5 jaar. Ik ben toch ook helemaal voorstander, hoor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: