122. Mijn ontdekking van het jaar: kauwsieraden!

Wie Lotte persoonlijk kent, weet dat ze een drukke, enthousiaste, maar ook ontzettend lieve meid is. Zoals jullie weten heeft ze ADHD en hoewel ze het zelf (gelukkig) als een gave ziet, maakt het haar leven soms wel wat moeilijk. Ze vergeet veel, is onhandig, kan geen orde en overzicht houden en zich concentreren blijft, zelfs ondanks de medicatie nog heel moeilijk.

Lotte heeft al verschillende keren last gehad van tics. Niks abnormaals: wat schrapen met de keel, zachtjes spinnen zoals een poes of grommen zoals een beertje. Voor sommigen viel dit zelfs nooit op, maar de tics waren er wel. Anderhalf jaar geleden begon ze op haar nagels te bijten en als haar nagels ‘op’ waren begon ze rustig aan haar vingertopjes. Bert heeft al eens met haar bij de dokter gezeten omdat haar vingers helemaal ontstoken waren, vol met vochtophopingen die doorprikt moesten worden. “Nu zal ze het wel afgeleerd hebben,” zei ik dan.

Maar nee hoor, het hielp allemaal niet. Ik merkte ook dat ze er zelf helemaal geen erg in had dat ze aan het bijten was. Ik legde me erbij neer en maakte me er minder druk om. Maar ondertussen begon het op school ook op te vallen en kreeg ik de vraag of ik van die vieze nagellak op haar nagels wou smeren zodat ze minder zou nagelbijten. Dat heb ik dus gedaan en ze kreeg de stift (want eigenlijk is het geen echte nagellak) gewoon mee in haar boekentas zodat ze af en toe opnieuw kon stiften.

Maar wat is er nu nog zo typerend aan ADHD? Creatief zijn, omdenken, denken in oplossingen! En zo heeft Lotte ook een oplossing voor die vieze stift. Ze smeert het op de nagelriemen zodat ze op haar vingertopjes nog naar hartenlust kan knabbelen 😉

Ondertussen merkten we op dat ze thuis vooral bijt als ze aan haar huiswerk bezig is. Op school was het constant. Op elke foto die ze op school nemen tijdens bepaalde activiteiten, zie je Lotte ALTIJD met haar vingers in haar mond. Als ik op donderdag ga kijken bij haar zwemles: vingers in haar mond… “Hmm, zou dit haar helpen om zich te concentreren?” Ik besprak het met haar kinderpsychiater en inderdaad: voor Lotte is dit de manier om zich beter te kunnen concentreren.

Ik vermoedde dat ik niet de enige was en ging op internet op zoek naar een oplossing. En die was er! Kauwsieraden! (Ik krijg hier overigens niet voor betaald of gratis producten aangeboden, maar dit biedt dus echt de uitkomst voor haar.) Op deze site heb ik een ketting gekocht met een hanger eraan die gemaakt is van hetzelfde materiaal als een bijtring voor baby’s. In plaats van het (nuttige) bijten af te leren, bieden we haar nu dus het alternatief van deze ketting. Het was een paar dagen wennen omdat ze uit gewoonte naar haar vingers grijpt, maar al snel gebruikte ze ook de kauwketting.

20181121_162954

Ze verkopen er trouwens ook ‘stopjes’ om op je potlood of pen te plaatsen, want ook verschillende volwassenen ‘mishandelen’ dagelijks hun schrijfgerief 😉

Ondertussen heeft ze al 3 exemplaren, want een meisje moet uiteraard kunnen afwisselen 🙂 Ze heeft een eenhoorn, een vogeltje en een schattige donut met een hapje eruit. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik er beter eentje in haar boekentas gooi want dat ‘vergeten’ is uiteraard nog een werkpuntje haha!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: