161. Overleg op school: ik ga het nog leuk vinden.

Voor velen onder jullie is een oudercontact op school de normaalste zaak van de wereld: even gaan horen hoe het met je kind op school gaat. Tien minuutjes op een klein IKEA stoeltje plaatsnemen en daarna weer naar huis, wetende dat alles zijn gangetje gaat. Maar als er een overleg nodig is waarbij een juf, zorgcoördinator, psychologe, CLB en de begeleidster van pleegzorg aanwezig moet zijn, voelt het meteen heel anders aan. Ik heb er ondertussen al zoveel meegemaakt en wat had ik er een hekel aan gekregen! Echter, zoals het vandaag ging, zou ik het bijna leuk gaan vinden…

Zakdoekjes in de aanslag.

Vanmorgen was een ochtend zoals als alle anderen: een race tegen de klok om iedereen op tijd klaar te krijgen om naar school te gaan. Dat gaat verbazend vlot de laatste tijd. Robbe voelt zich goed in zijn vel en gaat net zoals Lotte graag naar school. Ik had de deurklink al vast toen ik mij besefte dat ik misschien beter een zakdoek mee zou pakken… In de jaren dat ik met zo’n gesprekken te maken heb, heb ik al heel wat tranen gelaten. De bedoeling van zo’n overleg is toch om de moeilijkheden van je kind te bespreken en het is elke keer opnieuw ook wel weer confronterend.

Gelukkig heb ik vandaag mijn zakdoek niet nodig gehad. Ok, ik moet toegeven dat ik een paar tranen de vrije loop heb laten gaan toen ik eenmaal in de auto zat, maar deze keer vooral van opluchting, blijheid en trots, bergen trots!

Een hele weg.

Robbe legde al een hele weg af. Op zijn vorige school is hij op een traumatische manier verwijderd van school. Als vierjarige was hij niet meer welkom omdat hij onhandelbaar was en er werd al gesproken over bijzonder onderwijs. Omdat deze gebeurtenis een bijkomend trauma in zijn onstuimig leventje is geweest, werd er op deze school vooral geleerd dat hij mag zijn wie hij is.

“Boos worden mag niet, want dan word ik weggestuurd en wil de juf mij niet meer hebben.” Dat is jammer genoeg, maar tegelijkertijd ook begrijpelijk, zijn gedachtegang. Hier heeft hij het hele schooljaar te horen gekregen dat hij wel boos mag zijn, maar op een manier die aanvaardbaar is. Daarnaast kunnen de dingen worden uitgepraat en goedgemaakt en is de juf nog steeds zijn vriend. Het gevoel boos zijn is normaal, mama is wel eens boos, zijn vriendje, zijn zus,… boos zijn is ook OK.

Twee keer is zijn emmertje overgelopen en heeft hij een ‘bui’ gehad. Twee keer op een heel schooljaar. Langzaam maar zeker bouwde hij een band op met zijn juf, maakte hij vriendjes op school en haalde hij kattenkwaad uit, want ook dat hoort erbij. Er werd hem in de klas heel veel structuur geboden, dat gaf hem rust en een gevoel van veiligheid. In mijn ogen een enorm cadeau van de juf aan mijn oogappel!

Bijzonder onderwijs?

Vorig jaar kregen we het advies om hem naar het bijzonder onderwijs te sturen. Wat heerlijk dat dat bestaat voor kinderen die dat nodig hebben, dat zie ik elke dag bij Lotte. Maar daarvoor heb je een attest nodig en dat kreeg Robbe niet… Wat ben ik daar nu blij om!

Hij had in september inderdaad een grote achterstand op de rest van zijn klasgenootjes. In het verleden is er vooral focus gelegd op zijn gedrag, dus praktisch alles op gebied van cijfers en letters was nieuw voor hem. Zijn schoolrijpheidstest was nu echter prima en hij staat waar hij moet staan. We gaan dus voor de eerste keer te maken hebben met een afgestudeerde kleuter die naar het eerste leerjaar mag gaan! Wie had dat een jaar geleden gedacht?! We gaan zijn werkhouding qua concentratie en motoriek wat in de gaten moeten houden, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed komt!

Het eerste leerjaar brengt veel veranderingen met zich mee, maar dat is een aanpassing die voor elke kleuter groot is. Zijn extra ondersteuning zal volgend schooljaar doorlopen en dat is ook wel een geruststelling.

Ik ben zo ontzettend trots op die kleine man! Hij heeft het aangedurfd om opnieuw mensen in vertrouwen te nemen, ook al werd hij zo vaak teleurgesteld in het verleden. Hij is blijven proberen om bij te leren en vooral: hij durft eindelijk te geloven in zichzelf!

Hier kan je lezen dat ik me toch wel zorgen maakte aan het begin van dit schooljaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: