174. Lopen ze teveel achterstand op in de vakantie?

De zomervakantie is hier ondertussen alweer bijna twee weken bezig. Robbe en Lotte willen spelen, spelen en nog eens spelen. Ok, dat is niet helemaal waar… het liefst willen ze op hun tablet, tv kijken en een heeel klein beetje spelen 😉 Als er één ding is waar ze niet veel zin in hebben, dan is het wel leren. Ze hebben het even gehad met schoolwerk, maar ik maak mij toch wat zorgen om die super lange vakantie hoor!

Twee maanden, is dat te lang?

Ik merk jaar na jaar dat die vakantie van twee maanden eigenlijk te lang duurt. Na een tijd weten ze niet goed meer wat ze moeten doen en hebben ze het wel gehad met de buitenschoolse opvang. Bert en ik hebben nu eenmaal ‘maar’ drie weken vakantie, dus als er gewerkt wordt, gaan zij naar de opvang. In de eerste weken is dat nog een aangename bezigheid, waar ze vooral blij zijn om hun vriendjes te zien, maar vanaf half augustus hebben ze het daar meestal ook wel weer gezien.

Wat met die achterstand?

Waar ik me meer zorgen om maak is hoeveel leerstof ze vergeten zijn na de zomervakantie. Elk jaar geef ik ze wel van die oefenboekjes om wat in te werken, maar ik moet toegeven dat ik er zelf meestal wat laks in word. “Ach, ze zijn nog zo flink aan het spelen…” maar ook: “Pff ik heb nu even geen zin om met hen aan tafel te zitten om rekensommen te maken.” Deze vakantie ga ik toch echt volhouden!

oefenen met lezen. Luid verlangen blog van een pleegmama

Lotte begint nu eindelijk echt beter te lezen, dus ik zou het jammer vinden als ze tegen september weer 1 of 2 niveaus zou zakken. Op het niveau waarop ze nu leest, worden de boekjes gelukkig al veel leuker en grappiger, waardoor ze al sneller aan het lezen gaat ’s avonds. Ze moet van mij elke avond twee pagina’s lezen en om de dag maken we wat sommen en schrijft ze wat. Ik zal haar eens laten bloggen misschien? 😉

Klaar voor het eerste leerjaar.

Zoals jullie weten gaat Robbe in september starten in het eerste leerjaar (groep 3 in NL). Hij leerde in de laatste kleuterklas al heel wat letters en begon ze al aan elkaar te plakken, zodat hij de eerste woordjes leest en schrijft. Uiteraard woordjes die hij grappig vindt: kak, kont en pis kan hij perfect schrijven 😉 Om in september vlot te kunnen starten en omdat ik wil voorkomen dat hij weer een achterstand moet inhalen, oefen ik ook met hem regelmatig. Zo met zijn drietjes aan tafel vinden ze het voorlopig nog wel leuk.

Te streng?

Toch blijf ik soms twijfelen of ik niet te streng ben op dit gebied. Ben ik de enige die af en toe wat wil blijven oefenen met de kinderen? Misschien als ze heel goed mee zouden kunnen op school, dat het anders zou zijn hoor, ik denk dat dat ook wel mee speelt. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige kindjes simpelweg niet nodig is. Hoe doen jullie dat? En zijn er kinderen die er zelf om vragen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: