177. Hoe we voor Robbe een ‘veilige’ vakantie kozen.

Vakantie betekent niet voor iedereen genieten. Voor Robbe en voor vele andere pleegkinderen is het een periode van onvoorspelbaarheid. We besloten dit jaar onze vakantie wat beter voor te bereiden om te voorkomen dat hij het moeilijk zou krijgen…

Vorig jaar gingen we naar de Nederlandse kust. We huurden een huisje, reden wat rond om wat van de omgeving te kunnen zien… “go with the flow” dachten we. Dat was buiten Robbe gerekend! De onvoorspelbaarheid maakte hem weer helemaal onzeker, waardoor hij boze buien kreeg en wij beetje bij beetje steeds meer gefrustreerd geraakten. No more go with the flow dus šŸ˜‰

Afgelopen week zijn we naar Duitsland geweest, hebben we genoten van de mooie omgeving daar en vond Robbe toch zijn rust. Hoe dat kwam? We zaten in een huisje op Center parcs. Op zo’n vakantiepark komen vaak dezelfde dingen terug en zo wist hij een beetje wat hem te wachten stond. Op de eerste dag hebben we een ronde op het park gemaakt zodat hij al een idee had van wat er allemaal te zien was.

Zo zag hij deze geweldige paardjes:

received_962557557409223

Ik zal er op mijnĀ facebookpaginaĀ een filmpje van toevoegen, het was echt een grappig zicht!

Eenmaal terug in het huisje mochten ze samen een planning maken van wat ze op welke dag wilden doen. Dit hielp hem echt heel goed!

Robbe houdt niet van verrassingen.

Afgelopen woensdag wilden Bert en ik Robbe en Lotte verrassen met een bezoek aan een natuurpark om naar de diertjes te kijken. We wilden het echt als verrassing houden en besloten niet te zeggen waar de reis naartoe ging. Lotte had er zin in, maar Robbe zat te mopperen in de auto: “Dit is de saaiste dag van mijn leven!” Ondertussen keek hij rond en herkende hij de wegen omdat we daar op de heenweg ook gereden hadden. “Jullie rijden stiekem terug naar huis! We gaan helemaal niks leuks doen!”

Ik liet hem mijn GSM zien waarop ik Google Maps gebruikte. Ik liet hem zien dat hij aanĀ  het aftellen was: nog 10 km, nog 9,… Dat kalmeerde hem gelukkig al een beetje en hij vroeg regelmatig of hij nog eens mocht kijken.

Blij, bang en later trots.

Toen we aankwamen bij ‘Wildpark Freisen’ was het ook meteen goed voor hem. “Dankjewel mama en papa, dat ik naar de diertjes mag kijken!” Bij de kassa werd ons gevraagd of we ook dierenvoeder wilden kopen. Dat zag Lotte wel zitten: zelf de dieren eten geven…

received_359181765013494

Hoewel Robbe een echte dierenvriend is, vond hij het hier wel heel erg spannend dat ze gewoon los rondliepen daar. Hij was dan ook een beetje bang om hen te voeren… Een dilemma want hij wou wel echt heel graag! Bert heeft hem moed ingepraat en wat was hij ontzettend trots op zichzelf toen hij het eindelijk durfde…

received_1474883919320045

Het werd dus toch nog een hele leuke dag, maar Bert en ik wisten meteen weer hoeveel Robbe van verrassingen houdt šŸ˜‰

Hij heeft zich trouwens regelmatig over zijn angst kunnen zetten en ik moet toegeven dat het telkens Bert was die hem het vertouwen gaf. Zo reed hij zelf op een pony op de kinnderboerderij en ging hij mee het water op terwijl hij echt heel bang was. We hebben hem natuurlijk niet gedwongen, maar hij had toch echt wel een peptalk nodig om de stap te zetten.

received_321497628730950

We hebben onze vakantie een klein beetje moeten aanpassen, maar op deze manier hebben we er tenminste alle vier van kunnen genieten. De batterijtjes zijn weer helemaal opgeladen en de kinderen hebben er weer een paar leuke herinneringen bij gemaakt. Op naar de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: