53. En dan blijkt Lotte een neefje te hebben… en hij zat al die tijd gewoon bij haar in de klas!

Lotte is enorm gefascineerd door het begrip ‘familie’. Toen ze onlangs zo verdrietig was omdat haar papa en mama niet op kwamen dagen op het bezoekmoment, merkte ik weer dat ze zoveel behoefte heeft aan haar familie. Het gevoel van ‘ik en mijn roots’ speelt nu toch al wel bij haar.

Ik ben dan ook zo blij dat we er 7 jaar geleden werk van hebben gemaakt om kennis te maken met haar broer en zus. Ook al komt het misschien met de band tussen haar en haar ouders niet goed, die band zal ze sowieso wel hebben met haar grote broer en zus. Ze zegt ook altijd: “Die vergeten mij nooit.” Op zo’n moeilijk moment na een mislukt bezoek weet ik wat haar troost geeft: contact met broer en zus. Komende zondag gaan we er weer naartoe en ze telt de dagen al af. Heel fijn, maar ze wonen niet naast de deur en dat vindt ze soms lastig. “Mijn echte familie woont zo ver.” zegt ze dan.

Op school werd onlangs gepraat over familienamen. Dat je die naam dus van je familie meekrijgt. Dat heeft ze hier thuis eigenlijk nooit gemerkt want wij hebben allevier een andere achternaam… ’s avonds zegt ze plots: “Weet je hoe ‘Dries’ uit mijn klas heet?” En wanneer ik de achternaam hoor, krijg ik direct kippenvel. Het is dezelfde naam als die van haar moeder en die is alles behalve veelvoorkomend. “Het zal toch geen familie zijn?!” zeg ik tegen Bert. Nuchter als hij is, antwoordt hij: “Dat zal toch niet he, ze is hier trouwens 50km vandaan geboren.”

Maar dan denk ik aan een opmerking die ik een week ervoor hoorde van een andere mama: “Zie daar die twee wittekoppen, twee dezelfden.” Ik besloot om toch maar eens contact op te nemen met onze pleegzorgbegeleidster.

Ook zij vond het toch wel heel toevallig allemaal en zocht het direct uit. Haar klasgenootje zit in een soortgelijke situatie als Lotte dus het zou zomaar kunnen. Diezelfde dag las ik in mijn pauze de bevestigende mail: ze zijn neef en nicht! Hoe klein kan de wereld zijn?! Ze zijn allebei 7 jaar geleden geboren op zo’n 60 km van elkaar en zitten nu samen in een klasje van 6 kindjes! Maar vooral: wat ben ik blij voor Lotte, dat haar vriendje haar neefje blijkt te zijn. Dat betekent dat er weer een stukje van haar ‘familiepuzzel’ gelegd is waar ze zo’n nood aan heeft.

Maar we moesten nog even zwijgen. Eerst moest bekeken worden wat de impact zou zijn van dit nieuws voor alle betrokken partijen. Ondertussen werd ik gek vanbinnen telkens ik ze naast elkaar zag staan of samen zag spelen. Wat een gelijkenissen!

In de kerstvakantie hebben we het dan uiteindelijk verteld en ze vonden het toch wel fijn. Vandaag hebben ze het samen in hun klasje verteld dat ze familie zijn en blijkbaar waren ze ontzettend trots ❤

4 gedachten over “53. En dan blijkt Lotte een neefje te hebben… en hij zat al die tijd gewoon bij haar in de klas!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: